Přihlášení

Uživatelské jméno:*
Heslo:*
 

Nové heslo

Ikdyž je do léta jen pár týdnů, krásně se dá tělesná proměna stihnout

Projděte do léta jakoukoliv tělesnou proměnou

» upravte svůj jídelníček

» začněte cvičit efektivněji

Zpravodaj

27.3.2010 12:25

Co zajišťuje vláknina ve střevě a jak prospívá probiotickým kulturám?

Co zajišťuje vláknina ve střevě a jak prospívá probiotickým kulturám?

Volné pokračování článku věnovaného našemu lepšímu trávení a výživě armád symbiotických bakterií v našem střevě. Jisté druhy vlákniny mohou vykazovat detoxikační a prebiotické účinky i u Vás.

K prvnímu článku se můžete vrátit zde: O co se starají a jak fungují probiotika uvnitř střeva?

 

Proč si lidé pletou probiotika a prebiotika?

Záměnou jednoho písmenka totiž přeskočíme jen o kousek vedle... Prebiotika jsou látky sacharidového původu představující potravu pro zmíněné probiotické bakterie. Střevní mikroflóru vyživuje pouze ta vláknina, která doputuje až na konec trávicí trubice. Mezi nejvýznamnější prebiotika patříoligosacharid inulin. Jelikož inulin působí chuťově sladce a přináší pouze minimum kalorií, je hojně využíván diabetiky jako náhrada cukru. Z důvodu, že ho náš organismus neumí využít (enzym amyláza se ho ‚nedotkne‘), prochází prakticky beze změn až do střeva, kde se chová se jako rozpustná vláknina, protože si s ním poradí až tamní bakteriální enzymy. Po našem pozření inulinu si z něj náš organismus nic nevezme, vyživí však naše střevní bakterie a ty nám zase pomohou na mnoha dalších úrovních. Není příroda geniální? Nejen v našem trávicím traktu by mohlo být nasáno heslo: „symbioza nade vše“ :-)

Inulin najdeme v kořenu čekanky, hlízách topinambury, hlízách jakonu, jamech, v artyčosích, česneku, póru, cibuli a doplňcích stravy - vyráběných nejčastěji z prvního jmenovaného. Vláknina inulin se účastní taktéž i metabolismu vápníku, čímž přispívá k prevenci osteoporózy.

Denní doporučovaný příjem prebiotik činí 0,3 g na kg hmotnosti u mužů a 0,4 g/kg u žen. To znamená, že stejných 24 g prebiotické vlákniny potřebuje denně jak 80 kg muž, tak 60 kg žena.

 

Přednosti rozpustné vlákniny

Nejdůležitější vlastností hygroskopické vlákniny (boptnající pohlcením vody) je její fermentovatelnost působením střevní mikroflóry, při níž se uvolňují mastné kyseliny s krátkým postranním řetězcem, které jsou zodpovědné za dobrý stav střevních buněk a tím omezují vznik rakoviny tlustého střeva. Určitý typ střevních mikroorganismů umí fermentovat jen určitý druh vlákniny. Zmíněné mastné kyseliny jsou sice přítomny i v normální stravě, leč se běžně vstřebávají již v tenkém střevě. Jelikož se složení střevní mikrofóry mezi lidmi liší, je třeba konzumovat co nejširší spektrum zdrojů vlákniny.

Zdraví střevních buněk ovlivňuje rozmanitá strava a složení doplňků. Rozpustná frakce dále vstřebává nadbytečnou vodu ze střev, čímž snižuje riziko střevních infekcí a průjmů; zvětšuje objem stolice a změkčuje ji, zpomaluje vstřebávání sacharidů (ocení diabetici a lidé usilující o redukci hmotnosti),v neposlední řadě zabraňuje zpětné resorpci cholesterolu.

 

Přednosti nerozpustné vlákniny

Nestravitelné složky vlákniny naproti tomu zvětšují střevní obsah a tím střevo mechanicky čistí. Vlivem takového čištění může konzument z těla vyloučit od pár dekagramů, až po několik kilogramů odpadu. Následkem toho může pozorovat svůj úbytek na váze a ještě jeden o něco významnější efekt - a to lepší trávení a vstřebávání živin. Ne nadarmo se o západní civilizaci hovoří v souvislosti s podvýživou - myšlena je zde nejen jednostranná strava, kterou si vybíráme, leč také snížená schopnost našeho těla získávat látky v ní obsažené.

Pravidelnou konzumací přiměřeného množství různých zdrojů se sníží pocit hladu, navýší objem stolice, zlepší střevní peristaltika a minimalizuje zácpa i průjem. Obnovu zdravého vyprazdňování uvítají úplně všichni, zvláště ti méně fyzicky aktivní a starší část populace. Jejím prostřednictvím se procesu mechaniské detoxikace zbavíte rakovinotvorných a toxických látek včetně těžkých kovů.Nerozpustná vláknina má schopnost je navázat a vyvézt z organismu.

Z dlouhodobého hlediska je účinnou prevencí vzniku cukrovky, srdečních chorob, zažívacích problémů včetně hemoroidů, divertikulózy (střevních vchlípenin) a rakoviny tlustého střeva.

 

Doporučení na závěr

Těm, kteří se chtějí o své „úrodné políčko“ více starat, se otevírá možnost „hnojení“ prostřednictvím prebiotické stravy, cíleného výběru vlákniny z konkrétních druhů ovoce a zeleniny a výživových suplementů. Na trhu z doplňky stravy můžete najít konkrétní probiotické kultury a široké spektrum vlákninných zdrojů. S vlákninou se nevyplácí experimentovat, určitě je rozumnější její postupné testování, nechceme si přece způsobit větší trávicí komplikace. Jestli chceme mít jistotu, že mají naše oddané miliónové armády dostatek potravy, věnujme velkou pozornost výběru konkrétních doplňků, jednodruhový přípravek s vlákninou bude sice levnější, leč také tak účinný a prospěšný, protože jak už bylo v textu zmíněno, ne všechna probiotika umí využít každou vlákninu.

Živé probiotické kultury je lepší skladovat v lednici. Nejpříhodnější čas na konzumaci probiotik i prebiotik je nějakou dobu před jídlem. Užíváte-li nějaké léky či doplňky, nezapíjeje je společně s vlákninou.

 

 

autor: Vilém Novák


Přečteno: 272191×


Copyright © 2019 Komplexní zdraví