Deset klíčů prevence osteoporózy – úvod

1.4.2010 11:53   Pohyb, Strava, Doplňky stravy, autor Vilém Novák

Když je řeč o osteoporóze, musíme si uvědomit, že se jedná o rozšířenou metabolickou kostní chorobu, jíž trpí každá 2. žena po menopauze a každý 6.-7. muž po andropauze. Ano, už není tajemstvím, že i početná skupina mužů je postižena řídnutím kostí, a proto by si i oni měli si vědět rady s prevencí.

Osteoporóza je jako tichý zloděj na Vaší zahrádce, který den po dni sesbírá zralé jahody a Vy až koncem léta zjistíte, proč jste tento rok o víkendech žádnou zralou jahodu nenašli... Přesně tak postupuje i plížící se řídnutí kostí, mnohdy si ho lidé uvědomí až se spontánní zlomeninou. Subjektivně bezdůvodné zlomenině, která je důkazem již velkého poškození, předchází nenápadné bolesti zad, omezená pohyblivost například hrudního koše a páteře. Mezi dalšími příznaky bychom mohli jmenovat zmenšenou tělesnou výšku a snadnou lomivostí kostí, kterou můžeme často přehlížet v důsledku naší menší šikovnosti.

Pojďme se společně podívat na ty nejpodstatnější klíče související se základy našeho stravování:

 

1. klíč: Snižte objem přijímané soli (NaCl)

Kuchyňská sůl způsobuje, že se nám z těla ztrácí vápník, základní stavební prvek kostí tkáně. Osteoporotikovi bychom doporučili konzumovat jen cca 2,5 g soli denně, což odpovídá velikosti 1 čajové lžičky. V prevenci bychom se měli pohybovat do zdravotně uznávaných 5 g. Běžná populace denně přijme množství dvojnásobné až trojnásobné a není divu, že osob s vysokým krevním tlakem a migrénami přibívá.

Rada by tedy zněla: pokrmy při přípravě mnoho nesolte, dosolujte až po ochutnání a vždy, kdy je to nezbytně nutné. Můžete se vyhnout přesoleným uzeninám, konzervovaným a mraženým masům, typickým sýrům. Mějte se také na pozoru před skrytým obsahem soli v minerálních vodách, instantních polévkách, omáčkách nejen z asijské kuchyně.

 

2. klíč: Minimalizujte kyselinu fosforečnou (H3PO4), označenou kódem E338

Kyselina trihydrogenfosforečná se používá při výrobě nealkoholických sodovkových nápojů, kde způsobuje jejich kysele štiplavou chuť na jazyku. Zmíněné nápoje je z důvodu většinou dlouhodobého narušování metabolismu vápníku vhodné nahradit ovocnými džusy ředěnými vodou či zeleninovými šťávami.

Fosforečnanů se využívá i k leptání kovů, obdobným způsobem působí v dutině ústní na zubní sklovinu. Metabolity kyseliny fosforečné nejsou kompletně vylučovány močí, za doprovodného charakteristického zápachu odcházejí pokožkou. Konzumentovi nepřijde zápach nijak výjimečný, běžný člověk (nenavyklý na kyselinu fosforečnou) pocítí však zápach potu dosti intenzivně.

 

3. klíč: Buďte opatrní na mléčné výrobky

Mléčné výrobky obsahují zásadní množství vápníku a v našem jídelníčku budou stále zaujímat své místo. Opatrní bychom k nim měli být, neboť nejsou tím jediným prostředkem k prevenci osteoporózy. Jedno tvrzení dokonce říká, že „mléko osteoporózu neléčí, naopak ji vyvolává“.

Vše si můžeme nyní ozřejmit: Vápník z mléka pro nás zůstává v převážném procentu nedosažitelný (sirné aminokyseliny methioninu a cysteinu blokují jeho vstřebávání). Tradiční čínská medicína hodnotí mléko jako kyselinotvorné, což zabudovávání vápníku nikterak nepřispívá, spíše je tomu naopak. Poslední poznámka, laické veřejnosti více pochopitelná, se týká téměř nepřítomnosti hořčíku, který je nepostradatelným partnerem vstřebávání vápníku. Pokud není hořčík přítomen, vápník bezútěšně koluje v cévách, kde může nanejvýš způsobovat nežádoucí arteriosklerotický plak.

Jak těchto několik zdůvodnění může korespondovat s ‚mediální masáží‘ o vhodnosti mléčných produktů? Mlékárenské zboží má zajisté také své kvality, ale nezapomínejme, že reklama má za cíl prodat. Laické vyrozumění neexistující souvislosti vysokého obsahu vápníku a jeho samožřejmé vstřebatelnosti je v tomto případě zcestné! Pokud chcete jíst mléčné výrobky, tak nejšťastnější volbou jsou produkty zakysané, na opačné straně spektra vhodnosti jsou tavené sýry.

 

4. klíč: Vsaďte si na zeleninu

Zelenina představuje dobrý zdroj vápníku, ač vysoký objem vlákniny může zhoršovat vstřebávání (jinými slovy vláknina vychytává nějaké procento minerálů a odvádí je nenávratně pryč), zůstává tmavá listová zelenina velmi vhodnou skupinou potravin v prevenci řídnutí kostí.

Zvláštní nálepku by si zasloužil celer, který se přes možné alergenní důsledky pyšní obsahem organického sodíku. Výjimečný obsah organického chloridu sodného má oproti anorganickému sodíku z kuchyňské soli dlouhodobý pozitivní vliv na metabolismus vápníku a samotnou osteoporózu.

 

V dalším díle se dozvíte, jak si můžete prospět vhodnou pohybovou aktivitou a které látky z doplňků stravy přispějí k posílení kostní hmoty. Pokračovat na dokončení můžete zde.

 

autor: Vilém Novák