Přichází k nám skutečně zázračná síla grapefruitu?

15.2.2011 14:37   Strava, Doplňky stravy, autor Vilém Novák

O účincích extraktu z jader grepu slyšelo už mnoho lidí, ale kdo z nich se mělo tu čest seznámit se s účinky originálního produktu pod názvem Citricidal®? Čísla by se nám pravděpodobně vyjevila v neprospěch silného Citricidalu, protože se na trhu pohybují i levněji vyhlížející produkty. Citricidal® obsahuje 60% extraktu, kdežto jeho napodobeniny třeba jen např. 10%, který z nich přijde v konečném důsledku dráž, nechť posoudí každý čtenář sám.


Extrakt z grepu nese mezinárodní označení GSE (Grapefruit seed extract).

První zmínky o věčně zeleném 4-25m vysokém stromě spadají do 17.století, objevili ho botanikové na karibském ostrově Barbaros a originálně jej pojmenovali „zakázané ovoce“ (Citrus paradisi). Objevitelem síly a účinků grepfruitových jader se stal biochemik Dr. Jacob Harich (1919-1996), když si všiml, že semínka z grepu na jeho zahradním kompostu jen tak neshnila.

 

Celkově se pyšní účinky antivirovými, antimikrobiálními a protiplísňovými:

Výtažek z grapefruitových jadérek si umí poradit s cca 100 druhy plísní (jež jsou dnes tak mnoho rozšířeny), s cca 800 kmeny virů a bakterií, kvasinkami a řadou jednobuněčných parazitů.

 

Dokonale antimikrobiální látka?

Extrakt z grepu vyhověl kritériům stanoveným doktory Sachs, Harich:

- široké spektrum účinků (zřídka známe konkrétního původce),

- silný účinek (srovnatelný s 30 antibiotiky a 18 antimykotiky),

- 0 toxicita (předávkování až při 4000násobku, 80 kg občan 3 litru extraktu),

- hypoalergen (pro pouhých 3-5% alergiků na citrusy bude lepší začít malými dávkami či extraktu ve formě prášku, který obsahuje méně kyselin).

 

Co se skrývá za těmi účinky?

Dužina a jadérka grepů obsahují kromě vitamínů také bioflavonoidy: quercetin, hesperidin, rutin, apigenin, campherol, naringenin (hořký glykosid, jež má významný ochranný vliv na žaludeční sliznici a běžně se používá v prevenci a k léčbě žaludečních vředů), dále obsahují kyselinu kávovou a skořicovou, a rostlinné steroly stigmasterol a beta-sitosterol (který pomáhá v hormonální regulaci, např. vzhledem k regeneraci buněk prostaty).

 

Kde všude můžeme využít jeho vlastností?

Podstatnou výhodou je šetrnost ke střevní mikroflóře. Klasická antibiotika ničí střevní mikroflóru a tato skutečnost zase oslabuje imunitu... Virová a bakteriální onemocnění mají mnohdy srovnatelné příznaky s plísňovými a parazitálními, což velmi často vede k určování špatných diagnóz a k nasazování neúčinných léčebných postupů.

Produkt je velmi oblíbený při léčbě zánětů močového a pohlavního ústrojí.

Z dietetického hlediska je cenná i jeho hořká chuť, která je v jídelníčku často doslova vytlačována chutí sladkou. Hořké látky neruší v účincích homeopatické přípravky, doporučeno je užívání homeopatik vždy s časovým odstupem od chuťově výrazných látek a potravin.

Z univerzálně použitelných kapek z grepu se již stal ideální průvodce na cesty. Můžeme ho použít k dezinfekci drobných ran, při zažívacích obtížích, odstranění plísní z pokožky, při zastavení herpecických oslabení (oparů), při snaze o navýšení imunity organismu atd; více možností s konkrétními dávkováními najdete pod odkazy na konci článku. Popsané jsou též zkušenosti zpěvačky bez hlasu, která začala zředěný extrakt kloktat; pozitivní ohlasy od potapěčů trpících na plíseň mezi prsty; či osob při rekonvalescenci z boreliózy...

 

U domácích zvířat se nám velmi těžko daří diagnostikovat jejich obtíže a právě zde lze použít širokospektrálně působící extrakt z jader grepu, který je mnohdy daleko účinnější než olej z čajovníkového stromu. Střevní paraziti napadají téměř všechny psi a kočky. Tzv. odčervovací preparáty jsou vesměs pouze na chemické bázi, což domácím mazlíčkům neprospívá. Akutní otravu byste vyvolali až při 4000násobném překročení dávky. Tabulku pro vnitřní užití podle hmotnosti zvířete objevíte zde.

Při mykózách či kožních bakteriálních onemocněních je vhodné aplikovat extrakt na zvířata pomocí rozprašovače. V těchto případech je ideální i kombinace s přidáním do šampónů (po nanesení nechat několik minut působit), a jako vhodný dezinfekční prostředek při údržbě jejich obydlí.

Kdyby se Citricidal používal i při průmyslovém chovu, nebyly by v masných ani mléčných produktech žádné usazeniny, jako se tak bohužel stává u hormonů, která jsou ve velkém zvířatům podávána pro eliminaci šířících se nákaz - častou právě ve velkochovech.

 

Dalším ohlédnutím k účinkům grepu jsou jeho antiseptické vlastnosti při čištění prkének na sekání a krájení, a to zvláště po zpracovávání syrového masa (to je právem nejčastěji zdrojem parazitální infekce). Členité a dřevěné vybavení je obtížné udržovat dezinfikované. Choroboplodné zárodky se nepřenášeji pouze syrovým masem, drůbeží, rybami, korýši a měkkýši, zdrojem přenosu velkého množství bakterií, plísní a parazitů mohou být i saláty, zelenina a ovoce. Za pomoci rozprašovače se extraktu v Jižní Americe používá k uchovávání ovoce, zeleniny, ořechů, ryb a masa. Zpravidla se dosahuje dezinfekce i prodloužení trvanlivosti na 3-4násobek. Mezi potravinami se i při delším transportu šíří méně plísní či alespoň ne tak velkou rychlostí. Navíc jsou i jejich konzumenti charáněni před choroboplodnými zárodky, které se po celém světě šíří zejména prostřednictvím dováženého ovoce.

 

Výtažky z grepu mohou také hodně posloužit ve zvlhčovačích vzduchu či klimatizačních zařízeních. I v pokojových fontánkách zabraňují šíření mikroorganismů, resp. řasám v těchto zařízeních.

V neposlední řadě se grepových jader používá k úpravě pitné vody. Jedná se pak o neméně účinnou, však přírodně dostupnou a pro životní prostředí velmi přijatelnou alternativu chlóru. Zbytky chemických čistidel mohou prostupovat otevřenými póry a dráždit pokožku, mohou se odpařovat a být vdechovány. V Jižni Americe je využíván k dezinfekci veřejných koupališť, jedinou nevýhodou je lehké zakalení vody. Nahrazuje se jím nejčastěji pouze část chlóru. Kdy se i u nás v Evropě změní lobby farmacetutických či chemických firem a navrátíme se zpátky k přírodě?

 

Nevýhodou slabších a neoriginálních preparátů s obsahem grepových výtažků je jejich nižší účinnost, kterou si běžný uživatel často naředí stejně, jako by používal originál.  Nižší terapeutické účinky jsou tedy zapříčiněny jen pochopitelnou  mírou neznalosti (pro nečtenáře tohoto pojednání:-).

 

Zde najdete další informace s možností objednávky. V případě, že Vás napřed zajímá podrobně rozebrané dávkování originálního produktu s označením Citricidal® pro vnitřní užívání a tady instrukce pro zevní používání, klikněte napřed na ně.

Máte-li své osobní zkušenosti či nějaké tipy (nad rámec výše uvedených odkazů) , podělte o ně s námi a se čtenáři v komentářích pod článkem.

 

 

autor: Vilém Novák