Každá potravina skrývá i další (mnohým netušené) vlastnosti, kterými se mohou ke zdraví buď přiklánět či odklánět. Nemusíme tím mít na mysli ani onen dlouhodobý aspekt stravování. Stačí nám aktuální vlastnosti potravin. Některé pokrmy zahleňují a to není ke stavu zdraví zrovna přívětivé, protože vyšší zahlenění dává doslova prostor původcům nemocí k osídlení našich tkání. Mezi další vlastnosti patří schopnost naše tělo ohřát či naopak ochladit, a zdaleka nejde o samotnou teplotu konzumovaného jídla... Účinkům z tradiční čínské medicíny bychom měli pozornost věnovat zvláště v přechodných obdobích. Včasná změna jídelníčku nás může alespoň z části ochránit před přílišnou zimou či horkem. Ne nadarmo se liší stravovací návyky jižních a severních národů... a my mezi bychom měli znát oboje, což by nám mělo být k užitku! V každém věku můžeme podporovat přirozenou imunitu, očkování mnohdy nic nevyřeší! Čím starší jsme, tím více bychom měli rozumnět svému tělu, co mu svědčí.... Nasměrovat se můžete nechat kdykoliv, řeší-li někdo z Vašeho okolí chronické rýmy a opakované infekce... - je vhodná chvíle ke konzultaci právě teď.
|
![]() |